Mezinárodní den farmaceutických asistentů

Pod záštitou České komory farmaceutických asistentů (ČKFA) si v České republice letos poprvé připomínáme 20. říjen jako Mezinárodní den farmaceutických asistentů. Je to den, který upozorňuje na důležitost profese farmaceutických asistentů a jejich specifické společenské poslání. V roce 2020 zároveň můžeme v tento den vyjádřit podporu všem farmaceutickým asistentkám a asistentům, kteří stojí v první linii v boji s pandemií COVID-19   a zajišťují tolik nezbytnou zdravotní péči, přitom mnohdy riskují nákazu a ohrožení sebe samých a svých blízkých.

ČKFA tento den chápe jako poděkování všem farmaceutickým asistentům za jejich skvěle odvedenou práci a vytrvalost v boji s pandemií COVID-19 během celého jara i léta 2020. Kampaň s heslem „Jsme motorem lékárny“ pak má být motivací všem farmaceutickým asistentům do nadcházejících nelehkých týdnů, které jsou teprve před námi.

„Nyní se ukazuje, že víc, než kdy jindy je farmaceutický asistent mimo své běžné okruhy činností při prevenci a léčbě onemocnění i mediátorem, který pomáhá laickou veřejnost edukovat v prevenci rizika nákazy koronavirem, uklidňuje vlny paniky a úzkosti, které se mohou u veřejnosti projevovat v závislosti na šířící se pandemii,“ řekla Alena Šindelářová, předsedkyně ČKFA. „jejich role při koordinaci zásobování nemocnic léčivy a zdravotnickými prostředky je velmi těžko zastupitelná“

„V tento den chceme všem farmaceutickým asistentům vyslovit poděkování za obětavou práci, kterou teď v lékárnách denně odvádějí. A říci jim touto cestou, že si jejich práce velmi ceníme,“ vyjádřila poděkování Markéta Gazdová, manažerka marketingové komunikace společnosti Fagron.

K poděkování se přidávají i zástupci provozovatelů lékárenských sítí.

„Všichni farmaceutičtí asistenti si zaslouží velký obdiv za práci, kterou odvádějí v lékárnách. Nejen v letošním těžkém roce prokázali, že jsou to erudovaní profesionálové, kteří jsou nepostradatelnou součástí týmu lékárny a důležitou složkou zdravotní péče, což oceňují především pacienti,“ poděkoval Josef Vaníček, výkonný ředitel Asociace provozovatelů lékárenských sítí.

Farmaceutičtí asistenti jsou nezbytnou součástí primární péče - pracují v lékárnách veřejných i nemocničních, výdejnách zdravotních prostředků, laboratořích, ale také ve školství a farmaceutických firmách.